MyParcelParcel Account
Hoe kan ik een zending inboeken in MyParcelParcel (stappenplan)?
Hoe kan ik een zending inboeken in MyParcelParcel (stappenplan)?

Uitgebreid stappenplan met illustraties om een zending toe te voegen in MyParcelParcel

Leroy Buiter avatar
Geschreven door Leroy Buiter
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Stap 1: Inloggen

Ga naar de website van MyParcelParcel. De link naar deze webpagina is: https://my.parcelparcel.com

Log in met de inloggegevens die u van ons toegestuurd heeft gekregen per e-mail.
Let op! Zowel de gebruikersnaam als wachtwoord zijn hoofdlettergevoelig.

Lukt het niet om in te loggen? Dan kan het aan de cookies liggen van uw internet browser. Klik hier voor meer informatie over het verwijderen van cookies.

Stap 2: Bestemming, afmetingen en gewicht invoeren

Zodra u bent ingelogd ziet u het volgende scherm:

‘Van’ staat al standaard ingevuld op Nederland. Bij ‘Naar’ vult u de bestemming in van uw zending. Betreft het een importzending? Dan klikt u op de tegengestelde pijltjes (zie roderondje). De landen worden dan omgedraaid.

Vervolgens kiest u voor ‘pakket/pallet’ of ‘document’. Het minimum gewicht van een pakket is 0.5kg. Kiest u voor ‘document’ dan mag de envelop niet meer dan 0.5 kg wegen en de afmetingen mogen niet 24x32x2 cm overschrijden, anders moet u kiezen voor pakket. Soms kan het zijn dat als u voor ‘document’ kiest en het gewicht invult, dat die geen tarieven weergeeft. Probeer in dit geval de bestemming opnieuw aan te klikken en het gewicht opnieuw in te voeren.

Zodra u de bestemming, gewicht en de afmetingen heeft ingevoerd van het pakket(ten) of document, krijgt u de verschillende tarieven per vervoerder te zien:

Stap 3: De vervoerder kiezen

Kies de vervoerder waarmee u uw zending wilt versturen door er op te klikken.

Houdt altijd rekening met eventuele toeslagen die achteraf kunnen worden geheven. U kunt deze toeslagen en verdere uitleg terugvinden op onze website: https://www.parcelparcel.com/nl_NL/toeslag-informatie/

Stap 4: Inhoud van de zending specificeren

Vervolgens krijgt u het scherm hieronder te zien. Als u klikt op ‘Vink dit aan voor een gratis douanefactuur’ kunt u via het systeem uw eigen customs invoice aanmaken. Deze optie moet u gebruiken als de zending naar een bestemming
buiten
de EU wordt verstuurd.

Beschikt u over uw eigen invoice? Dan hoeft u alleen maar het vak "Omschrijving van de inhoud" en de "Waarde" aan te geven. U hoeft dan dus niet het bovenstaande vinkje aan te vinken. Print de verzendlabels die u via MyParcelParcel naar u toe worden gemaild na uw boeking en voeg uw eigen invoice toe aan de uitgeprinte verzendlabels.

Douanefactuur aanmaken zending buiten de Europese Unie

Vink ten eerste het onderstaande vinkje aan om uw gratis douanefactuur aan te maken (alleen noodzakelijk voor zendingen buiten de Europese Unie).

Vul vervolgens de vereiste velden in om alle items die u wilt versturen te specificeren. Probeer zo nauwkeurig mogelijk uw items te beschrijven, dit voorkomt de kans op vertraging bij de douane. Het is bovendien noodzakelijk om elk type item apart te specificeren.

Voorbeeldfactuur met meerdere items (meerdere items zijn toe te voegen door te klikken op de knop "Nieuw item toevoegen"):

Vervolgens dient u nog de "Reden van export", "Valuta" en "Referentie" (optioneel) te definiëren:

Douanefactuur aanmaken zending binnen de Europese Unie

Als u een zending binnen de EU verstuurd, hoeft u alleen maar in dit vak de omschrijving van de inhoud neer te zetten. Voor zendingen binnen de EU is namelijk geen customs invoice nodig. Vervolgens kunt u eventueel een referentie toevoegen en dient u de waarde van de totale zending te vermelden.

• Let op, het is niet erg als u toch een gratis douanefactuur (vinkje aanvinken) aanmaakt voor een zending binnen de Europese Unie maar het is niet vereist om uw pakket af te leveren bij de ontvanger.

Stap 5: Invoeren van adresgegevens

Nadat u de vorige stappen heeft uitgevoerd, krijgt u het volgende te zien:

Hier vult u het afhaaladres en bestemmingsadres in. Om een nieuw adres toe te voegen, klikt u op ‘nieuwe invoer’. U krijgt dan het volgende scherm te zien:

Vul alle rode velden in en klik op opslaan. Doet u dit niet, dan kan de boeking voor de zending niet worden afgerond.

U ziet daarna de ingevulde gegevens naast het afhaal adres staan:

Als U op ‘als standaard instellen’ klikt (zie rode pijltje), blijft het adres daar altijd staan. U hoeft dan niet steeds de adresgegevens opnieuw in te voeren.

Vervolgens voert u het adres in van de ontvanger door op ‘nieuwe invoer’ te klikken bij ‘Bestemming’ (zie oranje pijltje). U ziet dan het volgende scherm:

Vul ook hier alle rode velden in en zorg dat u bij postcode alleen de cijfers invult. Dus: stuurt u wat naar postcode 90210 in Californië. Dan zet u bij postcode alleen de vijf cijfers neer. De afkorting van de staat Californië is CA. U zet dan ‘CA’ neer bij ‘Staat of Provincie’.

Verstuurt u bijvoorbeeld wat naar het Verenigd Koninkrijk, dan is de postcode zo opgebouwd: EC4Y 7BB. U zet deze dan ook zo neer in het systeem.

Soms kan het zijn dat het systeem aangeeft dat het een ongeldige postcode is. Probeer dan eventuele letters die vóór of achter de postcode staan weg te halen. Lukt dit niet, neem dan contact met ons op.

Als u alles heeft ingevuld en op opslaan klikt, ziet u de ingevulde gegevens naast het bestemmingsadres staan:

Als u op ‘toevoegen aan adresboek’ klikt (zie rode pijltje), kunt u de volgende keer het adres weer gemakkelijk terugvinden door op ‘adresboek’ te klikken. U hoeft dan niet de adresgegevens opnieuw in te voeren.

Stap 6: De pick-up/ophaling plannen

Vervolgens kunt u de pick-up inplannen voor uw zending:

U kan het vinkje eventueel ook uit zetten als u wenst het pakket zelf weg te brengen naar een depot. Voor de adresgegevens van depots kunt u contact met ons opnemen.

Wilt u het pakket wel opgehaald hebben, dan kunt u de datum selecteren en eventuele instructies achterlaten voor de koerier.

Stap 7: Verzekering

Als u uw zending wilt verzekeren, kunt u het vinkje aanklikken. De administratiekosten voor de verzekering zijn gebaseerd op de waarde van de zending. De administratiekosten zijn 1,0% van de waarde van de zending, met een minimum van EUR 17,50.

Let op! Lees altijd de verzekeringsvoorwaarden. Sommige goederen kunnen niet verzekerd worden. Neem contact met ons op als u twijfelt of uw object te verzekeren is.

Stap 8: De boeking afronden

Vervolgens klikt u op ‘volgende stap’ en krijgt u het volgende scherm te zien. Dit scherm geeft een overzicht van de zending die u heeft ingevoerd en geeft u opties om nog wijzigingen aan te brengen of om een nieuwe zending in te voeren. Als u alles heeft gecontroleerd, vinkt u de relevante hokjes aan (zie rode pijltjes) en klikt u op ‘afronden en betalen’. De zending komt dan bij ons binnen in het systeem en de labels en eventuele douanefacturen worden dan zo snel mogelijk naar u toegestuurd per e-mail. Zodra u die binnengekregen heeft, print u deze uit en doet u ze in een transparant insteekhoesje. Deze bevestigt u vervolgens op het pakket en uw zending is klaar voor verzending!